Saturday, February 9, 2008

Poseta zooloskom muzeju


Zooloski muzej u Cirihu nalazi se u Karl Schmid-Strasse 4 (univerzitetski deo grada) i radi svakoga dana, osim ponedeljkom, kao i vecina muzeja. Ulaz je besplatan.

Naucna kolekcija sadrzi preko milion razlicitih vrsta od koga je naravno samo izvestan broj izlozen u muzeju. Posetioci mogu videti vrste koje su davno izumrle (praistorijske zivotinje), zatim vrste koje su izumrle u novijoj istoriji, kao i jos uvek postojece vrste.

Sam izgled muzeja (odnosno enterijer) je modernog dizajna, napravljen tako da pre svega bude edukativan i interesantan za najmladje posetioce.Centralnu tacku svakako predstavlja ogromna figura praistorijskog lenjivca i klinci ga naprosto obozavaju.


Praistorijski lenjivac je (po dosadasnjim saznanjima) ziveo na podrucju Juzne Amerike i uspravljen dostizao visinu od recimo dva slona. Na fotografijama je ponekad vrlo tesko prikazati pravu velicinu, pa sam pokusavala da fotografisem okolne objekte i ljude kako bi mogli posluziti kao mera.

Pomenuti lenjivac se nalazi na prvom nivou, od ukupno dva. Na istom tom nivou se mahom mogu videti i fosilni ostaci. Centralni deo cine kompjuteri preko kojih se ulazi u bazu podataka muzeja. Zatim tu je nekoliko mikroskopa za razgledanje manjih vrsta, kao i onih koje se ne mogu videti golim okom.


Pored svake izlozene vrste nalazi se naziv vrste sa kratkim objasnjenjem, a kao dodatna pomoc sluzi kutija sa koje se pritiskom na dugme pokrece traka sa snimljenim materijalom, odnosno pricom. Cesto ove kutije imaju i snimljene glasove zivotinja ili pak monitore na kojima je moguce videti slike i rengenske snimke.


Na prvom nivou se nalazi i kafic koji funkcionise na sistem samoposluzivanja.

Evo nekoliko fotografija vrsta sa prvog nivoa. Na prvoj se moze videti Sauropterygia (reptil poznat i kao Thaumatosaurus). Dostizali su duzinu od 7 do 12 metara i ziveli u morima.


Fosilni ostaci ribe. Na markiranom delu su oznacena dva embriona koja su bolje vidljiva na drugoj fotografiji.Leptomeryx. Ova zivotinja je nalikovala minijaturnoj verziji antilope ili jelena, s' tim sto nije imala rogove.


Na drugom nivou su, osim mamuta i praijstorijskog jelena, izlozene vrste koje su nestale u novijoj istoriji i one koje jos uvek postoje. Moram priznati da mi se pomenuti jelen dojmio, pre svega zato sto je impresivan u svojoj velicini i naprosto je nemoguce da covek ne zamisli fascinaciju koju bi doziveo prilikom susreta sa takvom zivotinjom. Dostizao je visinu do 3.65 metara i ziveo na podrucju Evrope.Sa drugog nivoa sam izdvojila par fotografija zivotinja koje su meni licno bile interesantne iz razlicitih razloga. Na prvoj fotografiji je Melidora macrorrhina (Hook-billed Kingfisher), vrsta Vodomara. Ova ptica zivi na podrucju Indonezije i Nove Gvineje.Na sledecoj slici je Huia, latinski naziv Heteralocha acutirostris. Ove ptice su nekada zivele na Novom Zelandu ali su izumrle pocetkom XX veka, zahvaljujuci gonjenju i unistavanju stanista. Nekada su zauzimale visoko mesto u Maorskoj kulturi. Njihovo perje je imalo neprocenjivu vrednost i smatralo se svetim. Danas mozemo da ih vidimo jedino u muzejima i na slikama. Levo se nalazi zenka, a desno muzjak.


Na sledecoj slici je Notoryctes typhlops (Southern Marsupial Mole), vrsta australijske krtice.I za kraj, Chrysocyon brachyurus (Maned Wolf). Zivi u Brazilu, Paragvaju, Argentini i Boliviji i predstavlja jednu od ugrozenih vrsta.


Fotografisanje je bilo prilicno otezanom slabim izvorom svetlosti, pogotovu na drugom nivou, kao i refleksijom stakla. Nisam imala potrebnu opremu za resavanje problema (tripod i filter) ali se nadam da sam uspela bar malo da vam docaram kako izgleda poseta Ciriskom zooloskom muzeju.