Friday, September 12, 2008

This and That


Ove nedelje se izmedju redova kise i oblacnog vremena ukazao jedan suncan dan, koji sam odmah iskoristila za planinarenje. No to je samo sporedna stavka. Uglavnom, sedim ja tako na 2.000 metara, u restoranu pored jezera, grickam pomfrit i salatu (tezak zivot…), kad‘ spazih neke novine. Odlicno, pomislih, posto obozavam da citam (ili gledam film) dok jedem. Vesti iz sveta, sve ludje za ludjim… U jednom momentu se naprosto pobojah da okrenem sledecu stranicu. U Poljskoj neki politicar predlaze kastraciju pedofila. U Italiji radikalske struje kamenovale homoseksualce. Ali bukvalno kamenovale. U Turskoj zene strajkuju seksom zato sto smatraju da muskarci ne cine dovoljno za problem nestasice vode koji traje vec poduze. Inace, pre nekog vremena sam citala da su tamosnje vlasti predlozile dva moguca resenja ovog problema: poseta rodbini u bolje snabdevenim krajevima ili kolektivna molitva. Dakle, ovaj problem svoj nastavak dobija u obliku seks strajka. Potom vest iz Srbije… Zeljko Vasiljevic predlaze uvoz zena iz Burme, Laosa, Kambodze i Vijetnama u cilju borbe protiv bele kuge i nestanka srpske rase. Deca nasledjuju samo ocevu genetiku? Vasiljevic kaze kako se u pomenutim zemljama bedno zivi, pa bi dopremio devojke za ruralne srpske krajeve. Valda ih nikad nije posetio posto bi onda znao da se i tamo tesko zivi. Potom napominje kako je budizam miroljubiva religija kao i srpsko pravoslavlje i da je u pitanju njegov licni projekat, a ne vladin. Iza toga slede izjave raznih u kojima se sumira da problem lezi u tome sto devojke jure samo pare, a tipovi masine za pranje vesha. I potom paralela sa Hrvatskom, u kojoj je neki svestenik predlagao isto to, samo sa zenama iz Ukrajine.

Drhtavom rukom zatvaram novine, ne mogavsi da dodjem sebi dok imam kome… I pitam se najpre sta sve to govori o nama (ljudima u globalu) i vremenu u kojem zivimo. Moze li biti sadasnjica (progres, novo doba?) nesto sto odise (da ne kazem smrdi!) mnogo starijim epohama i metodama za koje se busamo da su zastarele i primitivne? Mala moja, evo ti ga, evo! Neke stvari nikad ne prolaze. Sustinski se malo toga menja.

Ovoga puta necu da ulazim u nijanse, balansiram pro i kontra, odvajam razlozno od nerazloznog i tako dalje. E necu! Umesto toga kacim par slika sa planinarenja.





Gore (na prve dve slike) su neizbezna uspinjaca i crkvica. Tipicno za ove krajeve. Konkretno, u pitanju je planina Pilatus u blizini Lucerna. Na 2.000 metara se nalazi jezero i dva restorana, kao i jos dve uspinjace koje vode do glecera. Jedan deo puta se moze planinariti, a za ostatak je ipak potrebna uspinjaca. Bese puno turista. U Svajcarskoj su tokom leta vrlo zastupljeni biciklizam i planinarenje. Ali ovde sezona skijanja jednostavno nikad ne prestaje posto se uvek moze naci snega.

10 comments:

Anonymous said...

ja zbog ovakvih slika (prirode) redovno gledam Tour de France :) Takođe, oduševe me i oni stari zamkovi koji se vide na pojedinim delovima staze.

Milena said...

Ako volite zamkove, onda ste na mom blogu definitivno i bez greske na pravom mestu posto i ja volim zamkove i cesto ih obilazim, a ponekad, ako imam srece, i boravim u njima neko vreme. Slike mozete pronaci ako pretrazite moje prethodne postove, a bice toga jos :).

Maya said...

Zasmejalo me ono "mala moja..." jer retko nesto kazes u afektu, a uvek vredi cekati da to izadje iz tebe :)

Milena said...

Tacno. Mislim da odgovor lezi u cinjenici da jako ne volim jednomislje, niti ekstremizam, bez obzira od koga ili iz kog pravca dolazi, pa makar bio i u svrhe sa kojima se generalno slazem. Ali ponekad jednostavno nemam snage da razlazem i pricam o svom razumevanju ili nerazumevanju. U principu, puno toga mogu da razumem, ali to ne znaci da mogu i da se slozim i opravdam isto, kao u konkretnom slucaju. Zaboga, kakve su to metode?! I onda naravno ono cuveno pitanje, dokle vise covek moze i treba da uopste pokusava da shvati i razlaze odredjene pojave... Ponekad je jednostavno dosta.

Anonymous said...

Mozes misliti sta sve Steva dobacuje iz svog coska na tvoj tekst :). Ne moze da veruje sta se sve desava. Ono u Turskoj ga zasmejalo do suza.

Seka mi rece da ti se javila. Bas lepo :).

Milena said...

Da, neke stvari su istovremeno i smesne i tuzne.

Ma Mira me skroz bacila u razmisljanje! LOL Naime, potpisala se kao Mira i ja sam neko vreme ozbiljno mozgala o kome se uopste radi! Onda se srecom oglasila na blogu i razvejala maglu. Mi je uvek zovemo "seka" zbog tebe i ja, veruj mi, uopste nisam skontala o kome se radi, a vidim da me devojka odlicno poznaje LOL. Skroz je bilo komicno.

Мјауриса said...

Eto zašto ja više ne čitam novine. A licemerje i glupost u svim oblicima vladaju svetom. Što je najgore, ponekad ti je potrebno vreme da ih prepoznaš, jer se često maskiraju.

Elem, priroda sa tvojih slika je predivna. A vidi se da je vazduh jako čist. Blago tebi što si okružena planinama.

Milena said...

Potpuno te razumem. Vesti su naprosto kao horor filmovi i cesto me deprimiraju. Ipak, nateram sebe, cisto da znam sta se desava...

Planine su lepe, ali klima zna biti vrlo surova u ovim krajevima. Mi vec danima ne izlazimo iz magle.

Anonymous said...

Uh, uh, uh. Ocem opet u Svicuuuuuu. Samo da se ponetram, uzivam u pokosenoj travi, cunjam po planini. Ne trazim mnogo?

Milena said...

Ajde dodji, dobro bi mi doslo drustvo :)