Wednesday, January 16, 2008

Zagubljen u birokratiji


Legla sam rano i ustala rano. Pijem kaficu i citam Tages Anzeiger. Na taj nacin vezbam i ucim jezik. Koristim recnik za reci koje ne poznajem. I tako, za oko mi zapadne jedan mali clanak. Vest iz Sri Lanke. Govori o izvesnom D. P. James-u koji je proveo 50 godina svoga zivota u zatvoru, a da mu se pri tome nikada nije sudilo. Covek je jednostavno svih ovih godina bio zrtva birokratije. Ukratko, zaboravili su na njega.

D. P. James je uhapsen u Avgustu 1958 godine. Jedino sto se zna to je da je iz nepoznatih razloga napao i ranio nozem svoga oca. Motive i okolnosti napada nikada nije imao priliku da iznese i objasni. Otac je preziveo, a James je odveden u zatvor i tamo su jednostavno zaboravili da covek uopste postoji. Nikada se nije bunio, jer nije znao nista o zakonu.

Za James-a i birokratsku gresku se saznalo tek nedavno, posto mu je zatrebala lekarska pomoc. Inace, covek je 80 godina star. Nakon tretmana u bolnici, vlasti su ga konacno pustile iz zatvora.


3 comments:

etotako said...

Jezivo!

Мјауриса said...

Koji crnjak! Imam utisak da se i Kafkin Proces bolje završava! :(

Kako napreduješ sa nemačkim?

Milena said...

Jos sam na pocetku. Savladala sam osnovno i mogu da se snadjem sama. Vise razumem nego sto pricam. Svajcarski nemacki je drugaciji od samog nemackog. Kao drugi dijalekt. Razmisljam da kasnije uzmem neki kurs koji bi mi pomogao za ozbiljniju komunikaciju.