Wednesday, October 8, 2008

Avokado salata


Malo prakticnih saveta... :) Juce sam isprobala salatu od avokada i mnogo mi se svidela, pa sam htela da podelim recept sa vama.

Sastojci (za 4 osobe):

2 avokada
1 sargarepa
1 mladi luk
1 cenj belog luka
sok od 1 iscedjenog limuna
1 kasicica senfa
2 kasike maslinovog ulja
2 tvrdo kuvana jajeta
korijander
vlasac
persun
so
biber

Iseckati sargarepu i mladi luk na kockice. U zasoljenu kljucalu vodu prvo ubaciti sargarepu, a posle dva minuta dodati mladi luk. Nakon jednog minuta prestati sa kuvanjem i izbaciti vodu.

Oljustiti avokado i iseci na kockice. Odmah da vas upozorim da je to malo teze, posto je avokado mekan. Pokusajte da ga ne zgnjecite previse.

U drugu posudu zamesajte zajedno sok od limuna, senf, ulje, korijander, so i biber. U smesu dodajte avokado, sargarepu i mladi luk.

Zatim oljustite i iseckajte jaja, beli luk, vlasac i persun na kockice i to dodajte u prethodnu smesu.

Sve zacine stavite po ukusu, tako je najbolje. Ja sam dodala i jednu kasicicu belog sirceta (aceto bianco) koji je slabiji od obicnog. Korijander i persun kupite sveze.


Avokado salata moze da se servira kao na slici. Jednostavno ubacite smesu u soljicu, da dobijete okruglasti ili neki drugi oblik, a zatim okrenite na tanjir i ukrasite nekom zacinskom biljkom. Ja sam servirala na prepecenom hlebu sa kojim ide odlicno.

11 comments:

Maya said...

Sad sam dosla sa posla i odlazim u potragu za avokadom :). Bas me zanima ta tvoja salata. Deluje jednostavno za pripremu, a imam sve sem avokada. Mogla bi cesce da ubacis recepte. Meni su moji dosadili.

Inace, kako si? Dan mi je bio smor... Nisam stigla da odgovorim na mejl. To cu veceras ili sutra. Guzva... Ali da znas da program radi! Jedno veliko hvala :).

Milena said...

Da, vrlo je jednostavno. Seckanje i tri minuta kuvanja. Malo podseca na rusku salatu.

Nisi ni morala da mi kazes kako si. Odmah raspoznajem. I odavde mogu da pogodim sta je u pitanju. Ajd' sad lepo u kadu i voda ce ponesto sprati :).

Anonymous said...

ako budem imao 70 % sastojaka probacu da napravim, dakle:


2 avokada - ne
1 sargarepa - da
1 mladi luk - ne
1 cenj belog luka - da
sok od 1 iscedjenog limuna - da
1 kasicica senfa - da
2 kasike maslinovog ulja - da
2 tvrdo kuvana jajeta - da
korijander - ne, sta je to?
vlasac - ne, (mislis kvasac?)
persun - da
so - da
biber -da

8 - imam, 4 - nemam, 2 - ne znam sta je :))

Milena said...

Vlasac je vrsta luka, inace moja omiljena zacinska biljka :). Sto nekom dodje 'u svakoj corbi mirodjija', meni tako dodje vlasac. Sadrzi vitamin C i A. Sasvim sigurno ces ga naci u prodavnici medju zacinima. Zeleno, papirno pakovanje. Ali ja preporucujem svez, sa pijace.

Korijander je takodje zacinska biljka, poreklom iz Azije, ali ga ima i kod nas.

Anonymous said...

hvala na objasnjenju, deluje prilicno jednostavno, no videcemo :)

jednom sam probao napraviti palacinke pomocu recepta koji sam nasao preko interneta,sve se lepilo i zagorevalo za tiganj :))

Anonymous said...

Moram da dodam svoj glas pored liste prolaznika, odakle? pitam ja tebe odakle mi sve to :D

Milena said...

LOL Spartace, pa ne znam sta da ti kazem. Ja bas izabrala nesto lako. Uvek sam u svojoj kuhinji imala sve sa liste, sem naravno avokada. Vidim ja da slabo ko kuva ovde :-D

Maya said...

Ja isprobala! Nasla sam avokado u Rodicu. Stavila sam onako na prepeceni hleb, kao i ti. Sve odlicno ispalo. Ajde mi posalji onaj Stefanov sos za spagete. Onaj sa safranom :)

Milena said...

Vazi, poslacu ti, samo da ga prvo zapisem, jer ja nemam pojima sta sve on stavlja. Znam samo da nije nista komplikovano posto bude gotovo za deset minuta.

A. said...

Deluje osvezavajuce i neobichno! :))

Probacu! :))

Samo bih izostavio sirce, kad vec ide limunov sok i dodao trunku origana, ili listic sveze nane (koji je jako teshko naci, ali mi pade na pamet:).

Ah, koliko putopisa, chitam posle... :)) Poz!

Milena said...

Ma da, to je prava stvar, dodati nesto svoje u recepte! :-D To sa nanom ti je odlicna ideja. Ovo i onako nije originalni recepat, nego moja verzija. Nesto mi limun zakazao, pa sam zato dodala belog sirceta. E da! Nakon kuvanja povrca dobro bi bilo staviti ih u cetku i preliti hladnom vodom, da zadrze boju ;).