Friday, October 3, 2008

Sargans


Odakle krenuti? Vreme bese grozno! LOL Sta drugo da kazem, kad je bilo upravo tako… Magla i kisa. Volim ja tmurno, ubaci me u posebno raspolozenje, ali mi bilo zao sto, recimo, ne mogu da sedim u dvoristu Sargansa, pod limunovim drvetom. Drugi put...

Sem loseg vremena, na ulaznim vratima zamka nas doceka sledeca slika:


To je znacilo da imaju svadbu i da necemo moci da prodjemo kroz sve prostorije. Citav dvorisni deo je bio ukrasen sarenim balonima i buketima cveca. Sve je vrlo lepo izgledalo. I vrlo pokislo. Gosti su sedeli u restoranu. Nismo hteli da smetamo, ali sam fotografisala ulaz:


Zavirila sam u Vitesku sobu koja je bila natrpana raznim jelima. Pola enterijera izmesteno, a pola se nije videlo. Posluga se svadjala. Pocetak je obecavao…


Zamak Sargans ima vrlo dugu istoriju. Izvori kazu da postoji od pre 1200-te godine, ali tacno vreme zidanja nije poznato. Pretpostavlja se da je na tom mestu nekoc stajalo Rimsko utvrdjenje. Kao i vecina zamkova, i Sargans je vremenom dogradjivan, ali je osnovni stil ostao sacuvan, sto znaci da je arhitektura vrlo jednostavna i lisena ukrasa.


U kulu je smesten muzej od ukupno (koliko sam izbrojala) pet spratova. Predmeti su izlozeni hronoloski i tematski. Veliki deo kolekcije je ustakljen. Osvetljenje fotografska nocna mora.


Kao neko sa zaista velikim iskustvom u obilazenju zamkova, doslo mi zao, zato sto mislim da ovakav aranzman nije potreban. Mnogo je lepse kada prolazite kroz prostorije, kroz autenticnost ambijenta, pa imate osecaj da ste zalutali u drugom vremenu. Ovako, sve na gomili i u staklu, jednostavno nije isto. Ali dobro, imaju sjajnu kolekciju, koja je inace dobila razne nagrade i nalazi se na listi 37 'must see' svetskih muzeja (gde nadjose cifru?). Muzej je istorijsko-etnoloski po sadrzaju.

Moglo se videti sledece:



Posebno mi se dopao stari pribor za jelo:



Od kolekcija izdvajam svecnjake:



I knjige:


Sve rucno ispisano i dekorisano. Izgledaju naprosto predivno. Kad samo pomislim na sav ulozeni trud… Bilo je i par stampanih primeraka, kao sto su Svajcarske Hronike. Ali jedna kolekcija mi bese posebno lepa, a to je kolekcija starih bicikla i kolica za decu:


Zatim smo videli i predmete iz tkackih radionica:


Sacuvane delove apoteke, za koje bih rekla, po slobodnoj proceni, da poticu iz XIX stoleca:


Zatvorske rekvizite:


Razne figurice, kovcezice, ukrase i maske:



Na kraju smo obisli vinski podrum i vinograd:



Malo smo prosetali dvorisnim delom, u kojem se nalazi nekoliko topova i zastava koja simbolicno stoji na pola koplja. Preko zida se vidi ogromna vozna petlja. Mnogi putni pravci se ukrstaju upravo podno Sargansa. Ne moze covek a da se ne upita kako je taj isti pogled izgledao ranije…



:)

9 comments:

Anonymous said...

E na ovakav zamak sam mislio u predhodnom komentaru, pored pojedinih finih detalja, generalno deluje spooky (sto se i očekuje od jednog zamka :))

A ovakav pribor za jelo u XIII veku je stvarno fantasitčan.

Anonymous said...

Verovatno manje prometno...

Elem, zamak je super a tvoje slicke jos bolje opisuju. Moram reci da pored one knjige posebno izdvajam pribor za jelo. Eto o cemu intelektualci u Srbiji razmisljaju :D.

spidloris said...

nisam muzejski tip, mada mi se dopada onaj stari bicikl :) kao i maske. zato izdvajam vinograd i posebno onaj okićeni pežo dvesta četri sa žutim svetlima :)

Milena said...

Prolaznice, mislim da je zamak koji je za mene bio najvise spooky zamak Habsburga. Bila sam u njemu prosle zime, sneg je padao, a vetar duvao i unosio pahulje kroz resetke na prozorima, pa je to dodatno povecalo atmosferu, pogotovo u delu sa tamnicama. Sto se tice pribora za jelo, mislim da je malo mladjeg datuma. Rekla bih XV stolece, ali zaista nisam sigurna, posto nije bilo nikoga da pitam.

Hvala Spartace. I meni se dojmio :).

Spidloris, ja sam naravno znala da ce ti se dopasti bicikl. Inace, ovde sam tokom leta videla veliki broj oldtajmera i to u upotrebi. Voze se ljudi u njima i to izgleda jako lepo. Obicno ih farbaju u svetle, pastelne boje.

Мјауриса said...

Opet mistika! Sumorno vreme mi je nekako ideano vreme za zamkove. Svaki put kada nam predstaviš neki, kao da upadnem u neku priču. Mogu misliti samo kako to izgleda uživo.
Meni je najlepša knjiga. Inače mnogo volim te stare knjige. Prepune ukrasa...

Maya said...

Najdraze mi je kada tek ustanem, pa uz prvu kafu citam tvoj blog :). Meni su maske skroz spooky. Ali slika rasprave je hit! Paparazzi moment! LOL

Milena said...

Da, mistika, romantika, legende... Naravno, svesna sam da je prava istorija potpuno drugacija ali mi ne kvari vlastiti dozivljaj. Mracna vremena mogu imati samo mracne price ali zato svako svetlo sija sjajnije u mraku. Mozda i nije cudno da su upravo takvi periodi bili izuzetno plodni u umetnosti.

Majo, nisu bas 'celebrities', ali moze da prodje :-D.

Anonymous said...

aaaah, ostadoh ne samo bez reči već i bez vazduha.

wow . . .

Milena said...

Nadam se pozitivno :)