Wednesday, October 15, 2008

Tri baste


Pomislila sam kako bi bilo dobro iskoristiti ovo malo preostalih, lepih dana za razgledanje parkova i basta i uzivanje u cvecu, dok ga jos ima.

U Cirihu postoji Kineska basta, koja se nalazi u neposrednoj blizini Ciriskog jezera. Tacnije receno, izmedju nje i jezera je jedino gradski park, koji je po lepom vremenu prepun, a ljudi ovde imaju jedan veoma interesantan obicaj, koji se sastoji od slaganja kamenja (jedan na drugi) uz obalu. Grade se kule od manjih kamenica koje izgledaju lepo. Malo dalje nalazi se i jedna sauna, i mada je delimicno ogradjena, povremeno se mogu videti guze (i ostali delovi) kako se spustaju na rashladjivanje u Cirisko jezero. Meni je ovo bilo skroz simpaticno i svakako neobicno za (uslovno receno) stroge Svajcarce.

Ali tema je Kineska basta.


Ulaz se placa. Basta nije velika i opasana je zidom. Bila sam u njoj tri puta i nikada nije bilo guzve. Kako izgleda, sam naziv govori, a nadam se i da ce moje fotke pomoci da steknete ugodjaj.


Mesto je idealno za citanje knjige ili popodnevno caskanje. Poslednji put sam bila ovde sa prijateljicom iz USA i njenom cerkicom. Super je za decu zato sto je dovoljno zanimljivo i zato sto ih u ovom ambijentu nije tesko drzati na oku. Nas dve smo pile caj i sedele u gazebu nad malenim jezerom koje se nalazi u sredini baste.


Kineska basta je nastala kao poklon Cirihu od njihovog bratskog grada Kunming iz Kine. Na ovaj nacin su se zahvalili Svajcarcima za ukazanu tehnicku i naucnu pomoc u unapredjenju pijace vode, vodovodnih sistema i tehnologije drenaze zemljista.


Basta se moze iznajmiti u neprofitabilne svrhe, kao sto su rodjendani, vencanja i slicno.

Druga basta koju sam posetila nalazi se u podnozju zamka Heidegg.


Zamak se nalazi na lepom mestu, okruzen seocima, livadama, sumom i vinogradima, sa pogledom na jezero i Alpe. Od kako je 1951 godine nemacki kancelar Adenauer posetio ovu baroknu bastu i uzviknuo: "Ovde bi trebale cvetati ruze!", tako i bi. Otpocelo se sa sadjenjem.


Od tada ova basta dominira prelepim ruzama, ali se moze pronaci i drugog cveca.



Ulaz je besplatan. Postoji kutijica u koju se moze ubaciti novac za donaciju, odnosno odrzavanje baste.

Treca basta koju sam obisla je botanicka basta Grüningen. Nastala je na incijativu grupe gradjanja i odrzava se donacijama.


Postoji ustakljeni deo u kojem se mogu videti mnoge egzoticne vrste biljaka i cveca. Imaju divne orhideje ali su meni privlacile paznju biljke koje nisam ranije videla ili nisam imala prilike da vidim cesto.



Ulaz je besplatan. Svake prve nedelje u mesecu dobijate i vodica. Basta je otvorena od pocetka aprila do kraja oktobra.

Izgleda da je tajming za ove posete bastama bio dobar posto od danas ponovo najavljuju lose vreme. Ove jeseni smo jedva sastavili nekoliko lepih dana. Uglavnom je hladno, maglovito i kisovito. Kako je kod vas?

18 comments:

A. said...

Ovde je lepo poslednjih dana, hvala na pitanjcetu, ali nema se vremena za posecivanje bashti, parkova, a posebno Botanichke... Sutra 25 stepeni, a onda zahladjenje - kazu... :))

Ova Kineska je prelepa!!! Prosto, sama njihova arhitektura, pa makar jedna jedina kucica bila u pitanju, a vrt ogroman, daje mu neku opushtenost, ne umem bash da se izrazim najbolje...

A ovaj poslednji cvet je nevidjeno zanimljiv, podseca me na morskog konjica!

Inache, malo sam chachkao po templateu mog bloga, zeznuo, ali sredicu to ovih dana... Zato je off privremeno, nije private! :))

Poz, uzivaj u lepom vremenu, mada je meni i kisha lepa! :)) Chitamo se!

etotako said...

Kakav si ti sjajan prozor u svet Milena!

Milena said...

Gil-galad, potpuno te razumem za Kinesku. Napravili su paviljon, dva gazeba i jedan koridor. Nista to nije veliko, ali je zaista lepo. Meni se najvise svideo mali kameni most. Sto se tice te poslednje biljke, mislim da je jedna od onih sto hvataju insekte :-D.

Jelena, hvala. Ne odvajam se od kamere :)).

Anonymous said...

hoće li biti nekih poklon slika za desktop? :)

Milena said...

http://www.mirroredmind.com/Gallery/Wallpapers/

Imas ovde par komada. Stvarno bi trebala da ucinim nesto sa tom mojom web stranicom. Dugo nisam nista novo dodavala. Nikad dovoljno vremena za sve...

Anonymous said...

tnx, izabrao sam drvo.

na tvom blogu se uvek nešto novo pronađe,prvo zamkovi, pa blog na engleskom, sad galerije...i sve super! :)

Milena said...

Pa hvala ti puno, narasla sam k'o kvasac :)).

Drvo je skroz sezonska, jesenja varijanta, zbog onih par listica... :) Ako si hteo nesto konkretno, slobodno javi.

spidloris said...

u svakom gradu koji posetim odem u botanicku bastu, ako je ima. londonski kew me je ostavio bez daha. kad god sam u londonu odem tamo. a u zagrebu, gde je ulaz besplatan, malo su me cudno gledali kada sam trazio da idem. poznanica mi je objasnila da je bije glas stecišta izvesnih manjinskih seksualnih grupa :)

Maya said...

Divim se tvojoj makro fotografiji svaki put iznova! Ja mislim da se tu bas vidi tvoj talenat, jer je zaista malo dobrih makro fotografa. Uvek imas zanimljivu i odlicnu makro kompozicija. Ta dva zadnja cveta su divna.

elektrokuhinja said...

I meni se kineska mnogo dopada.
Ovde sam posletila japanski vrt, i slican fazo je.

Kod mene hladno i oblacno, s vremena na vreme proviri po koji suncani zrak. Al, koliko vidim, nece jos dugo. Kad krene duga snezna zima, nece biti sunca tri meseca. Zato planiram posetu parku u novom komsiluku :)

Milena said...

Spidloris, nisam bila u bastama koje si spomenuo, ali bih volela. Skoro sam dobila na poklon knjigu koja se zove 1001 Gardens You Must See Before You Die, pa stavljam oznake kraj onih koje sam posetila i onih koje planiram da obidjem.

Majo, hvala. To isto mi rekose i neke kolege. Kazu da mi je kompozicija jaca strana. Ali jos puno toga treba nauciti... Za dobru fotografiju je potrebna dobra oprema, a ona nije jeftina.

Elektro, Ruske zime su cuvene! Cekam da citam tvoje utiske o njima :).

Мјауриса said...

Jedan bambi za kinesku baštu! :))
U njima sve deluje prirodno, kao da im nije ljudska ruka pomogla da nastanu. Čaj i knjiga ili prijatelj, i uživancija do mile volje!

Rekoh ja koliko puta da ću kada postanem bogata ;) kupiti brod, ploviti, obilaziti bašte, vrtove, unutrašnjost Evrope i njena mora i divljinu Amerike. Do tada vežbam po rekama i planinama Srbije i okolnih zemalja. ;)

Ona biljčica sa poslednje slike je mesožderka iz roda Sarracenia. Ivan i ja uzgajamo mesožderke, pa zato znam. :)

Milena said...

Uzgajate mesozderke?! Pa ne mogu ti opisati koliko to meni zvuci zanimljivo :-D. Moras me malo edukovati. Pretpostavljam da nije lako i da im trebaju posebni uslovi...

Мјауриса said...

Jeste zanimljivo! A pri tom one znaju biti jako lepe, još da im vidiš svet!
I još jedna ideja za novi post. ;)

Мјауриса said...

Pardon, cvet! :)))

Мјауриса said...

2222============

P.S. Ovo ti je Štucko otkucao, nisam mogla da odolim da ti ne pošaljem napisano. :))

Milena said...

Milice, obavezno postavi pricu na tvoj blog. Mene bas zanima da saznam vise. Nisam im videla cvet. Mora biti da je isto tako divan i neobican.

Hvala i tebi i Stucku :)) <3 Pomazi ga malo i za mene :))

Anonymous said...

Good brief and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.