Friday, October 17, 2008

Zooh


Posetili smo Ciriski zooloski vrt kako bi pogledali novoizgradjeni deo o kome se dosta pricalo u poslednje vreme i trebalo je prilicno vremena i novca da se zavrsi. Oni su (ni manje, ni vise) uspeli da naprave staklenik ogromnih dimenzija u koji su smestili kisnu sumu (rain forest).


Utisak je do te mere autentican da je prosto neverovatan. Nisam uspela da napravim puno snimaka zato sto se zbog temperature i vlaznosti vazduha objektiv maglio, ostavljajuci mi svega dve sekunde vremena izmedju brisanja.


Nakon petnaestak minuta provedenih tamo, shvatite da uopste ne posmatrate zivotinje nego ogromno rastinje koje, cini se, doseze u nebo. Zivotinje se naprosto gube iz pogleda u takvom ambijentu. Stapaju se sa okolinom. A divno ih je videti van kaveza.


Ovaj projekat jedan deo sredstava izdvaja za donaciju Nacionalnog parka Masoala na Madagaskaru, a drugim delom obezbedjuje sredstva za sebe. U tu svrhu su takodje napravili i muzej, restoran i prodavnicu, u kojoj se mogu kupiti (izmedju ostalog) razni zacini i cajevi iz svih krajeva sveta.

Otisli smo u zooloski vrt u ranim jutarnjim casovima kako bi izbegli guzvu. Ciscenje i hranjene behu jos u toku.



Neki izgleda imaju posebne jutarnje rituale... Pozdrav Suncu? Neobicno dugo zevanje? Hvatanje musica? Ma samo uziva :).


Tapiri su face!


Ostale su samo cetiri vrste u svetu. Ne brane se od neprijatelja, sve vise gube svoja stanista, a njihova koza je visoko cenjena. U normalnim uslovima zive od 25 do 30 godina.

A onda marabu!


Ovu pticu najbolje pamtim po filmu Adieu, plancher des vaches. Ljudi po pravilu ne vole takozvane strvinare mada i oni obavljaju svoju vaznu ulogu u ekosistemu. Iako se smatra ruznim, ja mislim da je marabu naprosto divan i fascinantan. Spada u jednu od najvecih ptica na svetu. Dostize visinu do 150cm, tezinu do 9kg, a raspon krila 250cm. Na sve to je dobar letac.

Jako volim da odem u zooloski vrt i cesto sam posecivala nase u Beogradu i Subotici. Bilo mi je nezamislivo da odem u ove gradove, a ne svratim do zooloskog vrta. Koliko god da je tuzno videti zivotinju u kavezu, opet je covek sretan sto uopste ima prilike da je vidi, a vrtovi u novije vreme imaju sve vecu ulogu u ocuvanju i nastavku vrsta. Stoga bih htela reci jos par reci o Ciriskom zooloskom vrtu, posto smatram da moze biti korisno kao ideja za druge vrtove.

Ja sam ovaj zooloski vrt prvi put posetila prosle godine uoci Noci Muzeja. Dakle, muzeji i galerije su bili otvoreni, a ulaz slobodan do jutra. Placala se jedna karta, koja je vazila za sve. Gradski prevoz je bio besplatan. Imala sam uz sebe katalog muzeja, sve nisam mogla da se odlucim u koji da odem, kada sam na spisku ugledala Ciriski zooloski vrt i resila da odem tamo. Zivo me zanimalo sta ima da se vidi nocu. Nece valda drzati budnim zivotinje? Pa i nece. Mogle su se videti samo one koje izlaze nocu. Citav vrt je izgledao kao Carobna suma. Osvetljenje je bilo jednostavno magicno. Bese hladno vreme, pa su delili caj i kafu. Celokupno osoblje je bilo tamo, svakog momenta raspolozeni za pricu i edukaciju. Lepo smo se ispricali sa njima, a usput pogledali i jedan dokumentarni film na projektoru. Svidelo mi se sve to, kao sto mi se svidelo i ono sto su sada napravili (gore pomenuto) zato sto ce im doneti prihode.

Uglavnom, nedugo potom je dosla zima, sneg nije prestajao da pada, a zooloski vrt nije prestajao da radi. Od novembra do februara, svaki put kada bi temperatura pala ispod nule (sto prosle godine bese ucestalo), tacno u 13:30h mi smo marsirali po vrtu. Sa pingvinima! Nezaboravno iskustvo. Napred pingvini, a nazad kolona ljudi, pa u obilazak ostalih zivotinja. Pogodite sta cemo raditi ove zime ;).


15 comments:

Maya said...

Hvala ti za ovo divno razbudjivanje uz jutarnju kafu i (cemernu?) kancelariju ;).

Face su! :)

Super fotke i tekst. Dobar mi je taj noj sto polu-uspavano gleda u kolica. Samoj sebi sam izgledala upravo tako jutros pored kompjutera LOL. Lama me bas nasmejala, a tapir je cool.

Taj marabu izgleda pozirao za tebe :).

Milena said...

Pitam se po cemu je ovo jutro specificno posto mi komentari i mejlovi stizu bukvalno u cik zore Dakle, i sama sam budna i to jos od 5h!

Jesu, face su :). A marabu ne samo da je pozirao nego je i krila sirio i prilazio da se upozna. Rekoh, sacekaj jos koju godinu, nisam jos dovoljno meka i jestiva... LOL Stefan je naravno padao u nesvest od mojih komentara, sto od smeha, sto od neverice.

Inace, odusevile nas neke patkice. Zao me sada sto nisam stavila njihovu sliku. Strava su. Idu za tobom, stanu kada i ti stanes, a sve krive vratove u stranu kada te gledaju i posmatraju sa neverovatnim zanimanjem sta radis. Mnogo su slatke i smesne.

Maya said...

LOL Tacno mogu da ga zamislim!

Ma mene je jutros probudila neka buka. Komsija se iseljava, useljava, ili sta li vec, i onda vise nije bilo smisla vratiti se u krevet, pa sam zapalila za kancelariju da na miru popijem kafu. Sta je tebe podiglo?

Milena said...

Dobro pitanje. Nemam pojima! Jednostavno sam ustala. I sve sam vec obavila - dorucak, tusiranje, kafica. Sad jedem sladoled :)). Posle za grad, na kontrolu kod doktora, pa u kupovinu, a odatle pa nadalje sve je moguce :). Kisa pada, pa mozda odem do muzeja i da malo fotografisem ove jesenje boje, dok ih jos ima.

Мјауриса said...

Pa ovo je predivno! Ne samo što vidiš životinje, nego ih vidiš u skoro prirodnom okruženju. Ranije mi je bilo žao životinja u Zoo vrtovima, ali u poslednje vreme sam čula priče o toliko uređenim i životinjama prilagođenim vrtovima, da sve više mislim kako su srećne što su tamo, imaju sve što im je potrebno i zaštićene su. Naravno, zavisi koji je vrt u pitanju.

Marabu je mnogo smešan, liči na nekog starca. :))
I onaj gos'n Patak i gospođa Kornjača su mnogo šarmantni. Ne znam po čemu sam im odredila polove. :))

Uh, kako bih ja volela da marširam sa pingvinima... A za Noć Muzeja su vam baš priredili lep program. Možda bi i ovan naš beogradski mogao da drpi tu ideju. :)

A u Subotičkom nikada nisam bila. Eto nove ideje za proleće. :)
Hvala za ovu odličnu reportažu!

Milena said...

Milice, neko mi jednom prilikom rece da marabua jos zovu i adjutant. Skroz ide uz njega :).

Meni se Suboticki zooloski vrt mnogo dopada. Prvo, na dobrom je mestu, jer imaju prostora za sirenje. Drugo, okolina je zaista prigodna. Vecina zivotinja ima gotovo prirodno staniste. A moje iskustvo sa zaposlenima tamo je bilo samo pozitivno. Obidjite ga obavezno, a usput naravno i Palicko jezero.

Мјауриса said...

Da, čula sam dosta pohvala za Subotički Zoo.

Nedavno su pričali kako bi i BeoZoo trebalo da izmeste u neku malo udaljeniju, mirniju i prostraniju oblast, bilo je čak priča da će se naseliti na Veliko ratno ostrvo. Kalemegdan dosta ograničava njegov razvoj.

Dobro si me podsetila, fakultet mi je u blizini vrta, pa bih ovih lepih dana mogla da svratim.

Ađutant. :))) Još mu samo značke fale.

Anonymous said...

pingvini marširaju :) Sjajno!!! Kako izgledaju pingvini? Jesu li isti kao u crtaćima ?:)

Milena said...

Mislim da su jos bolji! Mnogo su slatki kada se gegaju :)).

Predlazem ti da pogledas dokumentarac koji se zove La marche de l'empereur (March of the Penguins). Divan je. Ja sam ga gledala tri puta. Dobio je Oskara i gomilu drugih nagrada. Zasmejava, rastuzuje, ostavlja bez reci...

http://www.imdb.com/title/tt0428803/

Anonymous said...

hvala na preporuci, pogledacu ga sigurno :)

A. said...

Uze mi reč iz usta Mjaurisa za izmeštanje zoo-a na Veliko ratno ostrvo, a čuo sam da se pominju još neke lokacije, prostranije, kao i mogućnost obilaska brodom, ali to je verovatno tačno kao i priča o Akvarijumu ispod Taša...

A ti za dokumentarac o pingvinima! Sjajan je! Neverovatni su... Blago vama kad se tu šetkate s njima... Od toga bi jedino bolje bilo kupanje se delfinima! :))

Zoološki otvoren noću... Je l' ima neko telefon Vuka Bojovića? :))

Milena said...

Mislim da je Vuk dosta ucinio ali eto jos nekoliko dobrih ideja kao sto je recimo prodavnica cajeva, zacina, zdrave hrane, igracaka, itd. Sve to donosi prihode, a prodavnica ne mora da bude velika. Pa pustanje filmova na otvorenom za vreme leta, primera radi. Ili organizovati edukativnu nastavu sa skolama sirom Srbije itd. Treba raspaliti po dobrom marketingu i zainteresovati masu.

Anonymous said...

Milena,

Predivan ti je blog :)
Mislim slike, nacin na koji pises... Uzivancija, dok sve iscitam ;)

Milena said...

Marice, puno hvala. Citamo se! :)

Anonymous said...

Хвала за занимљиве информације