Sunday, April 13, 2008

Kartause Ittingen - Radionice


Ostala sam duzna da kazem nesto o radionicama. Za one koji se tek sada ukljucuju u pricu, predlazem da prvo procitate prethodne tekstove o Kartause Ittingen-u, koji ukljucuju:

Osnovne informacije
Istorijski muzej
Muzej savremene umetnosti

Sa dvorisne strane radionice izgledaju kao nizovi ruralnih kuca. Ispred ulaza u svaku se nalazi mala basta sa cvecem i opasane su zivicom.


Iako izgledaju kao individualne prostorije, one su to samo delimicno, posto su sa druge strane vezane u hodnik i iz njih se direktno ulazi u monaske celije. To znaci da je nekada svaki monah imao svoju radionicu. Jedan deo radionica cini Istorijski muzej, dok su druge namenjene radu. Moze im se prici iz manastirskog hodnika ili pak sa dvorisne strane. Dakle, imaju po dva ulaza.



U radionicama se danas izradjuju razni predmeti, kao sto su recimo saksije za cvece, venci, ikebane, dekorativni predmeti, korpice od pruca i tako dalje. Nesto od toga mozete videti na fotografijama.




Neke radionice sluze za uzgajanje cveca, kao sto su orhideje.


Sve sto izadje iz radionica moze se kupiti u manastiru po veoma povoljnim cenama. Ja sam kupila lale i venac od skoljki za svega 10 franaka.

Manastir se bavi produkcijom i prodajom raznih stvari, pa tako i hrane. Imaju svoj ribnjak i mrestilista, pa prodaju susenu ribu.


Imaju svoje vinograde, pa se bave proizvodnjom vina, ali i piva. Tu su jos razni sirevi, kobasice, peciva, zacini, ulja, itd. Poznati su po svom kakao kolacu i cokoladi sa susenim jabukama. Vecinu toga sam probala, a nesto i kupila. Dopada mi se sto je manastir pronasao dobar nacin da se u gotovo svemu izdrzava sam od sebe. U tu svrhu je isto tako dodat mali hotel i sale pogodne za iznajmljivanje, ali se vodilo racuna da dodaci ne naruse mir i autenticnost ambijenta.

Ovim bih zavrsila informativni deo price, da tako kazem, a sledeci i poslednji tekst o ovome mestu bice vise licne prirode, barem za mene, posto cu pokusati da vam prikazem neke drage detalje koje sam tamo zabelezila kamerom :).


4 comments:

Anonymous said...

Mnogo je lepa ta korpica od pruca, kao ikebana.

Mi cekamo na nov tekst i slike. Nemoj opet da nestanes.

Milena said...

Vama nije dosta ni elektronska ni tradicionalna posta, pa ni blog! Salim se naravno. Drago mi je :). Bice jos toga za pisanje. Pozdravi seku i dragoga :).

Maya said...

Mila, kako si? To mi je najbitnije.

Sve mi se dopada i daje mi razne ideje za moje cvece.

Milena said...

Mila, odlicno sam! A znam i da si ti odlicno, pa neka tako i ostane. Necemo se buniti. Juce sam opet bazala i putovala, ali pricu ostavljam za kasnije :).