Sunday, April 6, 2008

Kartause Ittingen


Sve je zapocelo u subotu pre podne, kada smo krenuli u kanton Turgau da posetimo jedno turisticko mesto, na koje na kraju nismo stigli, posto smo zastali u Kartause Ittingen-u. Ovo zastajanje, koje je trebalo da bude polucasovni predah, pretvorilo se u 4 sata neprestanog hoda. Nikada u svom zivotu nisam naisla na mesto u kojem se toliko toga moze videti, a da pri tome nismo uspeli sve da obidjemo. Iskustvo je bilo neverovatno posto je Kartause Ittingen ni manje ni vise nego manastir!


O velicini kompleksa govori cinjenica da se u toku nesto vise od 4 casa hoda nismo zadrzavali duze od 5 minuta po prostoriji, sa izuzetkom kapele u kojoj smo ostali malo duze. Posto je nemoguce staviti sve u jedan tekst, ovo je samo pocetak price o kojoj cete cuti u narednim danima.

Resila sam da prvo pobrojim sve sto se nalazi u sastavu manastira, a kasnije cu za svaku stavku napraviti poseban tekst, koji ce vise biti u slikama nego u samoj prici.

Manastir Kartause Ittingen u svom sastavu ima (pisano redom sopstvenog otkrivanja):

1. Konjusarnicu, plus jedno magare i konjske zaprege koje se koriste za prevoz, dakle nisu eksponat.


2. Prodavnicu, u kojoj se osim klasicnih stvari tipa razglednica i knjiga mogu kupiti manastirsko vino, njihova hrana (kobasice, susena riba, hleb, pecivo, prirodni sokovi, med, ulje, itd.), kolaci i cokolade koje prave sa susenim jabukama, cvece koje sami uzgajaju, dekorativne predmete od prirodnih materijala i drugo.


3. Vinograde, vinski podrum i prostorije za preradu vina.


4. Hotel, koji se svojim izgledom potpuno uklapa u ambijent i sadrzi nekoliko sala za iznajmljivanje, sto spada u one delove koje nismo uspeli da obidjemo.

5. Park sa fontanom i malim lavirintom.


6. Sanatorijum za mentalno obolele i njihove prostorije, od kojih smo naravno videli samo jedan deo i upoznali dva nadasve simpaticna i informativna pacijenta.

7. Radionice, koje izgledaju kao nizovi ruralnih kuca sa malim basticama ispred ulaza, a u svakoj se izradjuju razlicite stvari (ikebane, keramicko posudje, predmeti od drveta, itd.).


8. Ribnjak i dva mrestilista sa nezaobilaznim patkama i capljama.


9. Istorijski muzej sa prikazom zivota monaha Kartuzijanskog reda (njihova kapela, monaske celije i ostale prostorije).


10. Muzej savremene umetnosti.


11. Kolekciju oltara i starog namestaja, od kojih su meni najlepse i najinteresantnije stare peci i komode, koje se mogu videti po citavom kompleksu manastira.


Tu su jos i crkva, biblioteka, radionice za decu, staklena basta i niz drugih prostorija koje nismo uspeli da obidjemo, posto se manastir zatvara za posetioce u 18h.

Nadam se da sam uspela malo da vas zainteresujem, a nastavak price sledi uskoro. Kako je prosao vas vikend?

10 comments:

Maya said...

Mila, nedostajale su mi ovakve price da cujem od tebe. To je kritika da moras da pises cesce. Hocu jos! :)

Milena said...

I jos ces i dobiti! :)

Nema se uvek vremena za sve, ali trudim se.

Anonymous said...

I nama si nedostajala, a nisi nam tako cesto pisala kao ranije.

Stara pec je divna. Postavices jos slika?

Imas pozdrav od Steve.

Milena said...

Otpozdravljam :). Bas pre dva dana sam vam poslala razglednicu, a evo sad cu e-mail. Vise price i slika krecu vec od sutra.

Maya said...

Ma znam. Ja radila u subotu, a u nedelju je bilo otpadanje na Fruskoj. Saljem ti sutra jednu knjigu.

Milena said...

Bas si srce :). Ko bi mi pisao da tebe nema? Elektronsku postu ne racunam... :)

Maya said...

Ma samo se ti nama dovuci sto pre. Stvarno mi nedostajes. Nije da smo stalno visili zajedno, uvek je bilo nekog posla i obaveza, ali sam barem znala da si ovde, da mogu da nazovem i dojurim. Znas na sta mislim.

spidloris said...

najvise me je zaintrigirao muzej savremene umetnosti u manastiru.
uzgred, kako te nije mrzelo da pises naslove svih onih omiljenih filmova i knjiga, i to u originalu :)

Anonymous said...

Ne da si uspela nego je ovo fantasticno!!!

Milena said...

Majo, naravno da znam na sta mislis. Nadam se da se vidimo uskoro, a najkasnije na jesen.

Spidloris, muzej savremene umetnosti je bio poprilicno iznenadjenje. O tome pisem sutra. Inace, nije me mrzelo da ispisem sve one naslove zato sto smatram da su bitni prilikom pretrage. Znam koliko moze biti tesko pronaci odredjen film ako se ne zna tacan naslov.

Etotako, hvala <3